top of page

Miksi Jumala itse ei tarvitse syytä?

 
Maailmankaikkeus on selitettävä.
Jumalaa ei tarvitse selitää, koska Hän on itseolevainen.


1. Jumala on alkusyy. Määritelmä itsessään sisältää sen, että Jumala on syy ja seurus -ketjun alku, jonka on loogisesti oltava jossain. Jumaluus on riittävä selitys itselleen.

2. Jumala ei ole yksi vaikutus muiden joukossa. Jumala on maailmankaikkeuden ulkopuolella. Hän ei ole yksi syy tai vaikutus muiden joukossa, vaan Hän on itse luonut syiden ja seurausten ketjun.

3. Jumala on aineeton henki eikä tarvistse fysikaalista syytä. Jumalan olemukseen kuuluu se, että Hän on olemassa ajattomasti. Jumalan olemus on Hänen olemassaolonsa. Kaiken muun olemus on niiden ominaisuuksissa. Kaikki paitsi Jumala tarvitsee syyn.

 

Onko maailmankaikkeuden Luoja persoonaton vai persoonallinen?


Luojan on oltava persoonallinen. Persoonaton, ajaton syy ei voisi aiheuttaa sellaista ajallista vaikutusta kuin maailmankaikkeuden synty

Jos maailmankaikkeuden synnyn aiheuttajana olisi ollut persoonaton asetelma sopivia olosuhteita, aiheuttaja ei voisi lainkaan olla olemassa ilman siihen liittyvää seurausta. Jos sopivat olosuhteet olisivat olleet ajattomasti olemassa, silloin seurauskin olisi siihen liittyen ajattomasti olemassa.

Ainoa tapa, jolla ajaton aiheuttaja voi vaikuttaa ajallisen seurauksen, on persoonallinen tekijä, jolla on vapaa tahto ja joka päättää saada aikaan ajallisen vaikutuksen ilman sitä edeltäviä pakollisia olosuhteita.

Siksi maailmankaikkeuden aiheuttaja on sen ulkopuolinen Luoja, joka on persoonallinen.< Takaisin

 

bottom of page