top of page

Todisteita sille, että maailmankaikkeudella on ollut alku

1. Termodynamiikan 1 ja 2 laki:


1. laki: Maailmankaikkeudesta olisi jo loppunut energia, jos se olisi ollut olemassa ikuisesti.
2. laki: Kaikki luonnossa kulkee kohti epäjärjestystä. Jos maailmankaikkeus kulkee kohti epäjärjestystä, on selitettävä, mistä alkuperäinen järjestys tuli. Jos aine on ikuista, tämä laki ei voi pitää paikkansa.

 

2. Maailmankaikkeus laajenee


1927 Edwin Hubble todensi teleskoopilla, että maailmankaikkeus laajenee (= ei laajene tyhjään tilaan, vaan tulee itse laajemmaksi ). Punasiirtymä osoitti galaksien etääntyvän. Laajeneminen edellyttää sitä, että se on alkanut pienestä pisteestä.


3. Alkupisteen jälkeinen säteily edelleen havaittavissa

 

V. 1965 Nobelistit Penzias ja Wilson tekivät havainnon kosmisesta taustasäteilystä, jonka kaltainen valo ja lämpö pitikin olla olemassa "alkuräjähdyksen" jäljiltä jo v. 1948 tehtyjen laskelmien pohjalta.
 

4. Avaruuden taustasäteilyssä on havaittu lämpötilavaihteluita,
jotka aiheuttivat galaksien synnyn

 

Jotta galaksit olisivat voineet syntyä alkupisteen jälkeen, laskelmien mukaan kosmisessa taustasäteilyssä pitäisi olla lämpötilavaihteluita, jotka mahdollistaisivat aineen kerääntymiseen.

NASAn "Cosmic Background Explorer" sai v. 1992 taustasäteilystä ja sen variaatioista mittaustuloksia ja otti näistä laajimmista koskaan havaituista muodostelmista infrapunakuvia, NASA:n WMAP-satelliitin terävämmät kuvat 2003 vahvistivat havainnot. Tämä "vuosisadan tai kaikkien aikojen tärkein havainto" (kuten Stephen Hawking ilmaisi) osoitti, että alkuräjähdys ja sitä seuraava laajeneminen sisälsivät juuri riittävän suuri vaihteluita, että galaksit syntyivät, muttei niin suuria, että universumi olisi romahtanut.

Näitä lämpötilavaihteluita on kutsuttu "Luojan sormenjäljiksi", "työstömerkeiksi maailmankaikkeuden luomisesta".


5. Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria

 

Suhteellisuusteorian paikkansapitävyys on yksi vahvoista todisteista Jumalan olemassaololle.

1916 Albert Einstein sai suhteellisuusteoriaansa liittyvistä laskelmistaan tuloksia, joista hän ei pitänyt. Niiden mukaan ajalla, aineella ja tilalla oli ehdottomasti oltava alku. Einstein piti tuloksia epämiellyttävinä, koska ne viittasivat Luojan olemassaoloon. Einsteinin aikoihin asti oli voitu esittää ajatuksia, että maailmankaikkeus on ikuinen ja staattinen.

Einstein itsekin sisällytti ensin teoriaansa tekijän, jolla maailmankaikkeuden alkupiste voitaisiin eliminoida. Tämä tekijän todistivat pian vääräksi matemaatikko Friedmann, joka osoitti EInsteinin sisällyttäneen teoriaansa alkeellisen virheen, sekä avaruusfyysikko Eddington. Einsteinkin kävi itse katsomassa Hubblen teleskoopin osoittaman punasiirtymän ja totesi, että nekin osoittavat maailmankaikkeuden laajenevan.

 


Lähteet:
- I Don't Have Enough Faith to be an Atheist, Norman L. Geisler & Frank Turek
- Mihin uskomme perustuu? Stefan Gustavsson,


< Takaisin
 

 

bottom of page