top of page
Jeesuksen persoona:
Jumala, valehtelija vai mielisairas?
 

Jeesuksen on oltava se, mikä hän sanoi olevansa:
ihmiseksi tullut Jumala.

Muuten hän on joko valehtelija tai mielisairas,
jota kenenkään ei pidä ottaa vakavasti...

Missään tapauksessa hän ei voisi olla pelkkä moraaliopettaja.

 

 

Jos hän oli valehtelija: 

 

Tietäen, ettei ole jumalallinen, hän esitti tarkoituksellisesti perättömiä väitteitä huijaten ihmisiä seuraamaan ja palvomaan itseään tavalla, joka juutalaisen uskon mukaan toisi heille ikuisen kirouksen. Tällaista henkilöä ei mitenkään voisi pitää Jumalan lähettämä opettajana tai profeettana vaan huijarina.

 

Jos hän oli mielisairas: 

 

Jeesuksen väitteet ovat niin korkealentoisia ja mielikuvituksellisia, että sellaisia esittävän henkilön on oltava todella sairas. Tänäkin päivänä on psyykkisesti sairaita, jotka väittävät olevansa jumalallisia tai jotain muuta kuin ovat.


Jeesusta ei kuitenkaan koskaan ole koskaan pidetty valehteiljana tai mielisairaana.

 

Jeesuksen opetus ja elämä oli kuitenkin moraalisesti niin korkeaa ja vaikuttavaa, että häntä on aina yleisesti pidetty suurena moraaliopettajana - jopa kristinuskon vastustajien ja muiden uskontojen keskuudessa.

 

Hänen elämänsä oli käännekohta historiassa. Hänen syntymänsä on ajanlaskumme alku. Hänestä ei saanut valehtelijan tai mielipuolen vaikutelmaa.

 

Ja miksi kukaan alistuisi kidutukselle ja kuolemalle valheen tähden?

 

Ei-uskovat ihmiset eivät ole osanneetkaan ottaa Jeesuksen suhteen lopullista kantaa

 

Häntä ei pidetä Jumalana, mutta ei häntä voi myöskään väittää valehtelijaksi tai mielipuoleksi...

 

C.S. Lewis toteaa teoksessaan Mere Christianity (suom. Tätä on kristinusko):

 

Yritän estää ketään sanomasta sitä suurta typeryyttä, mitä Hänestä usein sanotaan: "Olen valmis hyväksymään Jeesuksen suurena moraaliopettajana, mutta en hyväksy hänen väitteitään jumaluudesta."

 

Juuri tätä kenenkään ei pidä sanoa. Pelkkä ihminen, joka sanoisi sellaisia asioita kuin Jeesus, ei voisi olla suura moraaliopettaja. Hän olisi joko mielisairas - verrattavissa johonkuhun, joka väittäisi olevansa paistettu muna - tai sitten Paholainen helvetistä. 

Sinun on tehtävä valintasi. Joko tämä mies oli ja on Jumalan Poika - tai sitten mielisairas tai jotain pahempaa. Voit hylätä hänet mielisairaana, voit sylkeä häntä ja surmata demonina - tai voit polvistua hänen jalkoihinsa ja kutsua häntä Herraksi ja Jumalaksi.

 

Mutta älä tarjoa sellaista järjesttömyyttä, että hän oli suuri ihminen ja opettaja. Hän ei jättänyt meille sellaista vaihtoehtoa. Hänellä ei ollut edes sellaista aikomusta.


Lähteet ja lisätietoa:

Stefan Gustavsson, Mihin uskomme perustuu,
C.S. Lewis, Mere Christianity

 

 

Takaisin

bottom of page