top of page

Ajatus, miksi Jumala "ei voisi tehdä edes jotain" puuttuakseen asioihin tulee esiin erityisesti silloin, kun lapset kärsivät ja joutuvat kohtaamaan hyväksikäyttöä, väkivaltaa ja muuta sanoinkuvaamatonta pahuutta. 

 

Mutta mikä käytännössä olisi "se jokin", mikä Jumalan pitäisi tehdä, ja kenelle ja milloin Hänen tulisi tehdä se? Asia ei ole yksinkertainen, kuten seuraavat vaihtoehdot osoittavat:

 • Jumala on jo yhden kerran poistanut maailmasta pahan niin pitkälti kuin se oli mahdollista tuhoamatta koko ihmiskuntaa: Hän hävitti vedenpaisumuksessa koko ihmiskunnan ja jätti jäljelle vain yhden perhekunnan. Pian sen jälkeen pahuus kuitenkin jatkui entiseen tapaan. Syntiin langennut ihminen itse on pahuuden lähde, kuten Jeesus sanoi (Matt. 15:19). 
   

 • Pitäisikö Jumalan ensin antaa pahan tapahtua ja sitten vasta rangaista? Tämä ei kuitenkaan estäisi eikä poistaisi pahaa.
   

 • Pitäisikö Jumalan puuttua pahaan ja estää se, ennen kuin se on tapahtunut? Pitäisikö Hänen tässä tapauksessa tuhota pahaa aikova henkilö ja näin ollen rangaista häntä siitä, mitä hän ei ole vielä tehnyt? Tämä estäisi pahan - mutta aiheuttaisi ihmisissä jälleen arvostelua, varsinkin jos Jumala poistaisi jonkun heille rakkaan ja tärkeän ihmisien. 
   

 • Pitäisikö Jumalan estää paha siten, että ihmiset eivät pystyisi toteuttamaan pahoja tekoja?
  Tämä kuitenkin merkitsisi sitä, että luonnon ja elämän normaalien toimintojen pitäisi lakata aina, kun jotain pahaa on tapahtumassa: lyömään kohoava käsi pysähtyisi kesken kaiken tai kohti onnettomuutta menevä auto lakkaisi tottelemasta ohjausta, suusta ei tulisi sanoja. Elämä sellaisena kuin sen tunnemme ei olisi mahdollista. 
   

 • Pahan teon estäminen ei ole yksinkertaista myöskään siksi, että paha on olemassa jo ajatusten ja sanojen tasolla. On pahaa, jota ihminen tekee omissa oloissaan - esim. pahojen sivustojen katselu. 
   

 • Entä mikä on se pahuuden taso, johon Jumalan pitäisi puuttua? Murha? Raiskaus? Varkaus? Valehtelu? Juoruilu? Uhkapelit? Huumeet? Verovilppi? Riitely? Se, että otamme vastaan liian suuren vaihtorahan emmekä sano siitä kaupan kassalle? Se, ettemme rakasta lähimmäistämme kuten itseämme? - Kaikki nämä ja monet muut asiat ovat pahoja Jumalan silmissä. Pitäisikö Jumalan puuttua kaikkiin, vai vain niihin, joita Jumalaa arvostelevat henkilöt pitävät pahoina? 
   

 • Ovatko ne, jotka toivovat Jumalan estävän tai poistavan pahan, itse valmiita olemaan Jumalan toiminnan ja rangaistuksen kohteena, kun he itse ovat tekemässä jotain väärää? 
   

 • Pitäisikö Jumalan toimia ikään kuin poliisina maailmassa siten, että se olisi edes hieman rauhallisempi ja turvallisempi paikka ihmisille? Tällöin Jumalan pitäisi estää ihmisten väärien valintojen luonnolliset, haitalliset seuraukset ja tehdä mahdolliseksi heidän huonon elämäntapansa jatkuminen. Tämä merkitsisi, että Jumalan pitäisi palkita rauhalla, turvallisuudella ja hyvinvoinnilla myös sellainen elämäntapa ja käytös, joka normaalisti toisi huonoja seurauksia. 

Vaikuttaa siltä, että Jumala antaa ihmisen kulkea vapaasti valitsemansa tien loppuun asti, kunnes Hän tuomitsee maailman ja tekee lopun pahuudesta ja alkaa uusi maailmanaika. Niille, jotka haluavat saada oman pahuutensa anteeksi, saada yhteyden Jumalaan ja päästä iankaikkiseen elämään, jossa ei ole pahuutta, Hän on tehnyt sen mahdolliseksi Jeesuksen kautta. 

Lähde: Why doesn't God do Something about evil

Ovatko ne, jotka toivovat
Jumalan estävän tai poistavan pahan,
itse valmiita olemaan
Jumalan toiminnan ja rangaistuksen kohteena,
kun he itse ovat tekemässä jotain väärää?
 
Jos Jumala estäisi pahan siten,
että ihmiset eivät pystyisi
toteuttamaan pahoja tekoja,
luonnon ja elämän normaalien toimintojen
pitäisi lakata toimimasta aina,
kun jotain pahaa on tapahtumassa. 
Lue lisää: Pahan ongelma - Kysymyksiä ja vastauksia
bottom of page